Uleiul și apa nu fac pereche bună. Aruncat în chiuvetă sau în vasul de toaletă, uleiul se depunde treptat pe pereții conductelor. În timp, pelicula de grăsime crește în dimensiuni și atrage noi resturi sau deșeuri. Riscul de blocaje este iminent.
Ajuns în stațiile de epurare, uleiul se depune pe echipamente, iar gradul de uzură crește și, odată cu el, frecvența reparațiilor.
Lista deșeurilor-problemă este mai lungă. La fel de vinovate pentru colmatarea țevilor sunt:
Grăsimile din
mâncarea gătită
Lactatele
(inclusiv unt)
Maioneza,
margarina
Resturile de carne
din mâncare
Cum eviți problema:
Cel mai bun loc pentru uleiul folosit este în grija companiilor care se ocupă de colectarea și reciclarea lui responsabilă. După ce termini de gătit, adună uleiul într-un recipient și predă-l specialiștilor (firme specializate în colectarea și reciclarea uleiului uzat). Uleiul refolosit poate deveni glicerină, combustibil bio-diesel sau diferite emulsii.
Unde putem duce uleiul uzat:
Mol România
Uleiosul
Auchan
OMV
Carrefour
Vasul de toaletă nu este un coș de gunoi. În cazul utilizării incorecte, riscul unei refulări pândește la tot pasul. Prezervativele sunt cap de afiș pe lista deșeurilor-problemă. Fabricate din latex, nu se deteriorează în contact cu apa și provoacă blocaje.
Pe lângă acestea, se alătură o listă lungă de resturi menajere care nu ar trebui să ajungă vreodată în vasul de WC. De exemplu, printre obiectele cu grad mare de risc se află: cârpele, vata medicinală, scutecele pentru copii, absorbantele și șervețelele umede, a căror fibre nu se dezintegrează și/sau se dezintegrează lent și rămân prinse de asperitățile și piesele de legătură ale țevilor.
Lista nu se încheie aici. Cartonul și hârtia cresc considerabil în volum când se udă și formează un dop în conductele de evacuare. La rândul lor, cioburile de sticlă se prind de pereții interiori ai țevilor iar ambalajele se lipesc și blocheză scurgerea apei.
Hârtie
Carton
Cioburi
Ambalaje
Cum eviți problema:
Informează-te corect și acționează în consecință pentru a evita blocajele. Găsește loc pentru un coș de gunoi în baie. Este soluția perfectă pentru a scăpa responsabil de resturi și deșeuri periculoase.
Ajuns în canalizare, părul devine capcana perfectă. Lucrurile se încâlcesc pe măsură ce alte deșeuri cad în plasa ghemotoacelor de păr. Adaugă grăsime, detergenți, chimicale sau fibre de plastic și dopul perfect se formează.
Cum eviți problema:
Firele de păr își fac inevitabil loc în sistemul de canalizare, dar există câteva măsuri pe care le poți lua. Curăță peria la coșul de gunoi, nu în vasul de toaletă. Pentru cadă sau sifonul chiuvetei, montează o sită care să blocheze șuvițele înainte de a forma blocaje, aruncându-le cu ușurință la coșul de gunoi.
Atunci când materialele de construcții în stare de pulbere precum ciment, gips sau mortar ajung în canalizare, se întăresc la contactul cu apa.
Și resturile din prefabricate, care rămân în urma unei amenajări, sunt periculoase. Bucățile mari obturează conductele, în timp ce pulberea sau praful se fixează și se întăresc în interiorul țevilor și formează barajul/dopul perfect ce nu poate fi spart cu pickamerul, iar accesul către acesta fiind limitat.
Cum eviți problema:
Încurajăm colectarea și depozitarea deșeurilor din construcții în saci și eliminarea lor cu ajutorul firmelor avizate în aceste servicii. Așteaptă până când resturile de ciment, mortar sau ipsos se întăresc pentru a scăpa de ele.
Medicamentele nu se dizolvă în sistemul de canalizare la fel de ușor ca în cel digestiv. Pastilele și pilulele contaminează apa cu chimicale periculoase, greu de epurat.
Odată ajunse în mediul înconjurător provoacă daune ecosistemelor naturale provocând probleme de sănătate și reacții adverse.
Cum eviți problema:
Nici aruncarea medicamentelor la coșul de gunoi nu rezolvă problema poluării cu substanțe chimice. Este necesar ca pastilele, pilulele sau sticlele cu siropuri medicinale expirate să fie duse în punctele special amenajate din curțile spitalelor publice sau private.
Vopseaua dă culoare vieții, însă pentru canalizare ea este toxică. Aruncată în vasul de toaletă sau sifon, resturile de vopsea se lipesc de interiorul țevilor, favorizând crearea dopurilor și contaminând apa.
Cum eviți problema:
Înainte de a începe procesul de vopsire, realizează un calcul cât mai exact al suprafeței pentru a evita surplusul de vopsea achiziționată. Folosește tot conținutul cutiei de vopsea. În caz că îți mai rămâne, dă-o cuiva care are nevoie de ea sau las-o să se usuce. Odată uscată, o poți preda unei firme specializate în colectarea și reciclarea uleiului uzat. Vopselele pe bază de ulei au nevoie de un tratament special. Pentru a nu polua mediul, trebuie predate centrelor care colectează deșeuri toxice.